De toekomst van ons voedselsysteem, door de ogen van jongeren! Op 31 oktober en 1 november 2024 doken zo’n 200 enthousiaste havo- en vwo-leerlingen van Moller Juvenaat in Bergen op Zoom tijdens climathons in uitdagende vragen:
- Hoe betrekken we jongeren bij de eiwittransitie?
- Hoe maken we circulaire thee populair bij jongeren?
- Hoe moet een hybride vleesvervanger eruitzien om aantrekkelijk te zijn voor jongeren?
Uitdagingen
Deze casussen werden voorgelegd aan de leerlingen door pioniers in de eiwittransitie en voedselinnovatie, zoals Monkeys By The Sea, VARTA-ValorisatieLab, AlgaeHolland en Cosun Protein.
VARTA redt bijzondere medicinale bladeren, die telers niet altijd kunnen verkopen. Ze drogen ze en verwerken ze in thee. Het zijn dus reststromen van gezonde planten, zoals laurier, curry en verbena. Daardoor is de thee wat duurder, maar wél een stuk gezonder, lekkerder én je bent goed bezig terwijl je lekker op de bank zit. Hoe vallen deze thee-soorten op tussen al die verschillende smaken, kleuren, verpakkingen, en marketing-leuzen?
Monkeys by the Sea maakt voedsel uit zeeleven. Met deze plant based alternatieven draagt het bedrijf bij aan de eiwittransitie en hiermee aan het verminderen van klimaatverandering. Om echt impact te maken, moet de toekomstige generatie met deze producten in contact komen in hun (online) wereld en ze gaan proeven. Maar hoe doe je dat…?
Cosun Protein werkt aan duurzame eiwitbronnen, zoals eiwitten uit planten. Door hiervoor te kiezen, kunnen we bijdragen aan een beter milieu en een gezondere toekomst voor onszelf en de planeet. De klimaatverandering maakt het steeds noodzakelijker om te veranderen, maar toch hebben veel mensen nog geen zin om afscheid te nemen van vlees. De huidige én toekomstige generaties zullen we dus ook op andere manieren moeten stimuleren tot duurzame keuzes. Welke producten kan Cosun maken zodat jongeren mee gaan doen aan de eiwittransitie?
Algae Holland ontwikkelt een duurzame en gezonde vleesvervanger-basis van lokaal geteelde veldbonen en microalgen, zonder ongewenste toevoegingen. Je kan dit toevoegen aan vlees. Zo blijft je stuk vlees even groot, maar bestaat het voor de helft uit plantaardige eiwitten. Je kiest bij deze flexibele DIY-vleesvervanger ook je eigen kruiden, en beslist welke vorm het heeft. Zo sluit het aan bij iedere maaltijd. Een nieuwe vorm van half-om-halfgehakt: hybride vlees! Hoe kunnen we het Algae-hybrideproduct zo ontwikkelen dat het populair wordt voor jongeren?
Het team van de Young Innovators werd bijgestaan door zes studenten van de opleiding Business Innovation van Avans Hogeschool Den Bosch. Ze waren heel enthousiast en gemotiveerd en ze hebben leerlingen gecoached in hun leerproces en ook drie verschillende workshops ontworpen én gegeven!
Aanpak
De leerlingen hebben volop geëxperimenteerd met nieuwe producten, algenpoeder en visvervangers, en creëerden zelfs hun eigen theemelanges!
Voor de vleesvervangers gingen de leerlingen aan de slag met de vraag hoe ze hun leeftijdsgenoten kunnen overtuigen om meer plantaardig te eten.
Voor de casus van theemaker VARTA bedachten leerlingen verschillende creatieve oplossingen:
- StuTea: een thee om te studeren, met matcha erin voor de concentratie
- TheEvenement: evenement rondom thee op kerstmarkten
- SurpriseTea: thee waar niet op het label staat welke smaak het is, zodat je maar moet afwachten wat je koopt. Op het theelabeltje zit een QR-code waarmee je kunt opgeven welke theesmaak het is. Als je het goed hebt, krijg je korting op je volgende thee. Hierin zit een spelelement, korting en het trekt mensen naar de website.
Charl van VARTA reageerde heel enthousiast: “Supergoed gevonden, ik denk dat ik er echt iets mee ga doen”.
Door de jongeren actief te laten meedenken, hopen we te investeren in een bewuste, duurzame generatie.
We hebben met heel veel plezier met hen en de school samengewerkt. Dank aan alle partners en collega’s voor jullie enthousiasme en inzet om samen aan een duurzamer voedselsysteem te werken!